زرشک گیاه بومی ایران است و نوع بی دانه آن برای نواحی جنوب خراسان بخصوص قائن و بیرجند شهرتی ایجاد کرده است.شناخت پیشینه تاریخی زرشک از جنبه های مختلف تحقیقاتی و اقتصادی اهمیت دارد.
براساس اطلاعاتی که مستقیما از کشاورزان سالخورده و باتجربه ی روستاهای مناطق زرشک کاری جنوب خراسان کسب نموده؛ قدمت کشت و پرورش زرشک بی دانه در این منطقه به بیش از 200 سال قبل در روستای افین از بخش زیرکوه شهرستان قائن بنیان گذاشته شده است.
در حال حاضر در افین درختچه هایی با سن بیش از 150 سال که دارای حدود 20-15 تنه مسن هستند، وجوددارد.
اهمیت زیست محیطی زرشک
این درختچه به دلیل سازگاری فوق العاده با شرایط سخت محیطی بویژه در مناطق کوهستانی به عنوان یکی از اجزای پوشش سبز طبیعی، نقش مهمی را در جلوگیری از فرسایش خاک در این گونه مناطق برعهده دارد؛ بعلاوه به دلیل قدرت تجدید حیات و زاد آوری طبیعی اش از طریق بذر و اندامهای زیرزمینی، می تواند همراه با سایر گونه های مناسب در جهت احیای جنگلهای تخریب شده مناطق نیمه خشک کشورمان مورد استفاده قرار گیرد.
اهمیت زیست محیطی درختچه ی زرشک به دلیل حفاظت خاک و پوشش گیاهی، باتوجه به پراکندگی وسیع انواع دانه دار آن در مناطق کوهستانی کشورمان دوچندان میگردد.ضمن اینکه مصرف میوه ترش مزه آن در خوراکیهای محلی، سبب ایجاد تنوع در برنامه غذایی مردم این مناطق گردیده است.علاوه بر این ساکنین محلی از برگ آنها در تغذیه دام، و از میوه، ریشه و ساقه آنها جهت تهیه دارو های سنتی استفاده مینمایند.
روند توسعه سطح زیر کشت و میزان تولید زرشک
زرشک به عنوان محصول غالب باغی منطقه جنوب خراسان تا سال 1360 تنها 704 هکتار سطح زیر کشت و 941 تن تولید داشته است. که این محصول در سال 1380 با 5724 سطح زیر کشت و 5554 تن تولید محصول داشته که حدود 8 برابر افزایش را نشان می دهد.
در مجموع با توجه به شرایط خاص منطقه جنوب خراسان مثل کمبود بارندگی و کم آبی عمومی، گرما و کاهش رطوبت نسبی هوا در تابستان، شوری آب و شور یا قلیایی بودن خاکها که مانع یک محصول مهم اقتصادی، جایگاه ویژه ای را در میان محصولات کشاورزی به خود اختصاص داده و سهم بزرگی را در اقتصاد کشاورزی این مناطق دارا می باشد.
جهت خرید زرشک با ما تماس بگیرید.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.